Kin khao reu yang?

Thaimaan ehdottomasti yksi parhaista puolista on, ah, niiin ihana ruoka <3 Thaimaalaisille ruoka on number one ja paikalliset tervehtivätkin useasti toisiaan kysymällä "Kin khao reu yang?"- oletko jo syönyt riisisi? Täällä ei tosiaan nälkää tarvitse nähdä, kun koko ajan ja joka käänteessä joku kysyy, olenko jo syönyt! Love it <3
Täällä evästäminen on yhteisöllinen tapa (niin kuin kaikki muukin toiminta). Lounaan nautin yleensä töissä noin klo 12. Meitä on noin kuusi henkilöä respan puolella ja haemme aina yhdessä ruokaa ja syömme respan takatilassa. Odotamme aina, että kaikki työpisteemme työntekijät ehtivät tulla syömään ja sitten vasta aloitamme. Olen oppinut täällä arvostamaan tosi paljon yhdessä syömistä, vaikka Suomessa en niinkään ole koskaan pitänyt sitä suuressa arvossa. Ruokaa haetaan tosiaan useampaan kippoon ja siitä sitten kaikki lappavat sapuskaa omille lautasilleen, pikkuannoksia kerrallaan. Tarjolla on yleensä samanaikaisesti keittoa, currya, riisiä sekä salaattia. Yksi thaimaalaisen keittiön kulmakivistä on ehdottomasti riisi, jota on aina ja kaiken kanssa, myös jäätelön. Itse pidän semitulisesta ruuasta ja vain muutamia ylilyöntejä on tullut vastaan, yleensä omasta syystäni. Kalakastike korvaa suolan, jota ei juurikaan käytetä. Suolan sijaan käytetään sitäkin enemmän muita mausteita ja yrttejä, kuten ihanaa sitruunaruohoa, limettiä, inkivääriä sekä chiliä!  Ruoka on yleensä pilkottu sopivan pieniksi paloiksi, joten veitsi ei kuulu ruokailuvälinerepertuaariin, vaan ruoka laitetaan suuhun lusikalla ja haarukka toimii apuvälineenä tarvittaessa. 
Välipalaksi töissä nautimme välillä esimerkiksi tuoreita kookoksia. Ensin juomme mehun, jonka jälkeen kaivetaan kookosliha lusikalla ulos. Kookos on täällä myös juttu ja täällä on hirveästi erilaisia kookosherkkuja. Tiesitkö muuten, että Thaimaassa kerätyistä kookoksista 99% on koulutettujen apinoiden keräämiä? Täällä Khanomissa näkeekin monesti apinoita työmatkalla. Apinatyövoiman käyttäminen tosin on eettisesti hieman arvelluttavaa, mutta ei siitä nyt sen enempää.

Etenkin markkinoilta ja toreilta löytyy aivan ihania hedelmiä, jänittävän näköisiä toukkia ja sirkkoja sekä friteerattuja ruokia. Yksi mielipiteitä jakava hedelmä on Durian. Kyseisen hedelmän syönti julkisilla paikoilla onkin usein jopa kiellettyä, sen hajun vuoksi. Täällä näkee siis ihan Durian-kieltokylttejä!               

                                                    Laatikollinen näitä veijareita olisi irronnut torilta 100THB:lla. Myyjä kertoi näissä olevan todella paljon proteiinejä ja näistä saa tehtyä esimerkiksi hyvän palautusjuoman. Sovimme tänään hotellin yhden asiakkaan kanssa, että tulevan lauantain markkinoilla herkuttelemme sirkkavartailla!...mutta tämä elävien toukkien boxi jääköön kuitenkin vielä odottelemaan.
Muovia ei täällä säästellä ja muoviseen smoothiemukiinkin saa kätevän muovisen pidikkeen(...okei, pakko myöntää, tää on aika kätevä, jos on kädet täynnä...mutta silti...)
Täällä hintatason ollessa kovin alhainen verrattuna esimerkiksi pohjoismaihin, kivan illallisen saa kevyesti alle 100 THB:lla. Kotini läheltä löytyy muutamia beach bareja, mutta yleensä hurautan keskustaan illalliselle. Kuvassa oleva illallinen maksoi muistaakseni 40 THB.
                                        Tässä kuvassa on yksi suosikkiravintoloistani täällä. Se sijaitsee aivan Khanomin keskustassa. Useat Khanomin ravintoloista ovat varsin vaatimattoman näköisiä, mutta ruoka niissä on sitäkin parempaa! 
Khanomissa ei ole kovin paljoa länsimaalaista ruokaa tarjolla ja minua se ei ainakaan ole haitannut, koska rakastan thaimaalaista ruokaa! Thaikkuruuasta puheen ollen, olin viime keskiviikkona Aavassa järjestetyssä Thai Nightissa, jossa oli tarjolla nimensä mukaisesti thaimaalaisia alku-ja jälkiruokia buffetista ja pääruuan ja keiton sai tilata listalta. Thai Night järjestetään Aavassa joka keskiviikko ja voisinkin ensi kerralla koittaa muistaa ottaa sieltä kuvia, joita voisin täällä blogin puolellakin vilautella:) Thai Nightissa rakastuin muuten minulle uuteen tuttavuuteen, papaijasalaattiin eli Som Tamiin. Som Tam koostuu yleensä papaijasta, kalakastikkeesta, katkaravuista, pavuista, valkosipulista ja limetistä. Som Tamissa on myös alueellisia eroja, kuten muissakin ruuissa. 
Mutta nyt taidan lähteä syömään, kun tässä tuli ihan nälkä kirjoitellessa :D
-L

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sabai dee mai?

Pari sanaa kohteliaisuudesta ja ulkonäöstä

Weddings, weddings!